Battle-Report I: De Slag om Église-Sainte-Marie

Einde juni 1815. Na de onverbiddelijke nederlaag bij Waterloo, moet het Franse leger noodgedwongen terug naar Frankrijk vluchten. Ze worden echter op de hielen gezeten door voorhoedes van het geallieerde leger.

Brigadier-General Thompson tuurt naar de horizon. Enkele uren geleden wisten verkenners hem te vertellen dat een colonne Franse infanterie in de nabijheid was en de stofwolk in de verte bevestigt dat alleen maar.

Wat hij niet beseft is dat op dat ogenblik Général de Brigade Jean Lebrave een stoutmoedige beslissing genomen heeft. Op de vlucht slaan als een angsthaas had hij nooit graag gedaan, zeker niet sinds de terugtocht uit Moskou, maar deze keer zou hij deze Engelse honden een lesje leren.

Thompson ziet hoe de Fransen opeens langzaam beginnen te keren. Willen ze slag leveren? De generaal wist dat de Fransozen vier eenheden hadden. Hoewel hij er zelf vijf onder zijn commando had, had hij toch zijn twijfels bij de slagkracht van de Nassauers en Hannoverianen.

“The brigade will form line!!!”

Tussen de Franse en Britse linie bevinden zich de restanten van een kerkje. Vluchtig kijkend op een oude kaart van de omgeving, ziet Jean Lebrave dat het ooit “Église Sainte-Marie” noemde. Hopelijk zal de Maagd Maria hen deze keer bijstaan in de strijd.

De Britse generaal moet twee keer kijken en stelt zijn verrekijker extra scherp. Dit kan niet! Zweetdruppels parelen langs zijn voorhoofd, terwijl hij zich langzaam omdraait naar een van zijn ordonnansen. “Verwittig de mannen dat ze extra hard moeten vechten vandaag. We hebben onszelf in een wespennest gestoken.”

Generaal Lebrave grijnst, terwijl hij de twee eenheden van de Oude Garde aanvalscolonnes laat vormen. De strijd kan beginnen…

 

De eerste zogenaamde “Battle-report” is een feit! Op zaterdag 7 februari was het de beurt aan Lawrence, Pieter, Johan en Sven om, onder deskundige leiding van Mark Jager van Hunter Wargames, hun eerste stappen te zetten binnen de wargaming-wereld. Hiervoor werd gekozen voor Demo-Spel in Leuven.

12710965_1693917510887866_8384475386252656302_o

Aan de ene kant Lawrence en Johan, die het Geallieerde leger vertegenwoordigen. Het bestaat enerzijds uit twee Britse linieregimenten en anderzijds uit een combinatie van een KGL-, Hannover- en Nassau-regiment.

Aan de overzijde Pieter en Sven, wiens leger bestaat uit twee Franse linieregimenten en twee regimenten van de Oude Garde.

12688015_10207940560419308_6600200531039794269_n

Om het allemaal wat toegankelijk te maken, wordt onderling beslist om enkel infanterie te gebruiken. De voormiddag begint met een eerste ‘spelletje’ op een kale tafel. Dat is een doelbewuste keuze van Mark, want zo kan hij gaandeweg de nodige spelregels uitleggen zonder dat er te veel gemanoeuvreerd moet worden. Hoe simpeler, hoe beter! Gelukkig zijn er de handige steekkaarten, zodat niemand tijd moet verliezen om de regelboek uit te kammen.

Na het nuttigen van het middagmaal volgt het echte werk…

IMG_20160206_150028

De nodige landschapselementen worden toegevoegd, zodat onze speler opeens ook tactisch moeten leren denken om gebruik te maken van het terrein. Gelukkig zijn de vier generaals inmiddels volleerde dobbelsteenwerpers, waardoor termen als “shaken” en “save on 4+” al bekend in de oren klinken.

IMG_20160206_142915

De eerste beurt is aan de Fransen. Hoewel ze vol geestdrift willen oprukken, wordt duidelijk dat Black Powder een spel is waarin alles kan. Beide generaals slagen er namelijk niet in om hun troepen een centimeter te bewegen.

Dat lukt de geallieerden gelukkig wel. Met een vooraf afgesproken tactiek en wat geluk met de dobbelstenen, bewegen de troepen richting de vijand.

IMG_20160206_150658IMG_20160206_150811

Tot Pieter’s vreugde komen de aanvalscolonnes van de Oude Garde eindelijk in beweging en hij stuurt ze zo snel mogelijk op weg naar de geallieerde linies. In gevechten van man-tegen-man blinken deze “Grognards” namelijk uit. Hoe minder kans Johan en Lawrence krijgen om hun vuurkracht boven te halen, hoe zwaarder de bajonetcharge zal doorwegen.

IMG_20160206_151257

Op dat ogenblik ondervindt de geallieerde linie haar eerste tegenvaller. Lawrence en Johan spraken van tevoren af om de Fransen verdeeld te houden, door ze langs beide kanten van de kerk te ontvangen op een stevig musketvuur. Helaas ontstaat aan een van beide kanten een gat, aangezien het KGL-regiment te laat zijn orders ontving. Er ontstaat even paniek, want aan die flank wordt de Oude Garde verwacht!

Lawrence offert een van zijn Britse regimenten op om het gat op te vullen, maar hoewel dat betekent dat de Garde een stevige weerstand mag verwachten van niet minder dan 4(!) geallieerde eenheden, aan de andere zijde een eenzaam Brits regiment er twee van de Fransen moet zien op te vangen.

12715447_1693917504221200_4980464010987134732_n

En dan volgt het ogenblik waar Pieter naar uitkeek en mag hij eindelijk met zijn Oude Garde in de aanval!

IMG_20160206_152911

Dan gebeurt wat niemand verwacht had… Er gebeurt namelijk niks, maar dan ook ècht helemaal niks. Aan beide kampen vallen heel wat slachtoffers, maar geen enkele eenheid wijkt achteruit. Een duidelijk bewijs dat een Garderegiment gelijk staat aan twee “gewone” linieregimenten. De Britten en Nassauers krijgen namelijk ondersteuning van de Hannoverianen en KGL. Aan de andere kant van het kerkje slaagt Sven er met zijn Franse linietroepen niet in om door het eenzame Britse regiment heen te breken.

Beurt na beurt blijven de soldaten op mekaar inbeuken, in de hoop om de beslissende genadestoot te geven. Uiteindelijk trekken de geallieerden aan het kortste eind, wat niet in het minst te danken is aan het voordeel dat de Oude Garde heeft door in aanvalscolonne te staan. Hierdoor saven ze al op een 2+, terwijl de Britten en Nassauers het met een magere 4+ moeten stellen.

IMG_20160206_162604Dan komt het moment waar Lawrence en Johan voor vreesden… Zowel de Britten als de Nassauers zetten het op een vluchten. Terwijl het regiment van Hannover stug op zijn plaats blijft staan, beslissen de soldaten van de KGL dat het ook voor hun genoeg geweest is en volgen ze hun Duitse broeders de tafel af. Op dit ogenblik had Pieter gewacht en hij laat beide Garde-colonnes met de bajonet op de Hannoverianen instormen. Die verwerven zich, totaal onverwacht, enorm heldhaftig!

Aan de andere kant van de kerk blijven de twee Franse eenheden de Britten bestoken met spervuur. Ook daar houden de roodjassen gestaag stand.

Dat ook deze situatie onhoudbaar wordt, hebben onze twee geallieerde generaals intussen al door. Een gewaagde tactiek wordt uitgedacht. Lawrence zal met zijn Britse regiment de ondersteuning van de Hannoverianen stopzetten om met wat geluk zich om de Oude Garde te manoeuvreren. Hij moet daarvoor echter zijn troepen ook in twee stappen bewegen.

Dat Black Powder een spel van geluk en kans is, toont zich ook nu weer. De dobbelstenen vallen slecht, waardoor de Britse soldaten niet twee, maar een stap zetten en in het open veld terechtkomen. Onder groot jolijt van allen aanwezig!

IMG_20160206_163322

Gelukkig verweren de andere eenheden zich wèl sterk. Zowel het Britse regiment op de linkerflank als de Hannoverianen op de rechterflank blijven in positie staan. Wanneer Lawrence opnieuw aan de beurt is en hij zijn kans schoon ziet om de flankbeweging af te maken… wordt het jolijt enkel maar groter. Hij werpt met zijn twee dobbelstenen namelijk twee zessen. Bij de Black Powder-regels staat dat gelijk aan een “blunder”. De Britse generaal maakt een grote inschattingsfout, wat voor het regiment op het veld niet bepaald voordelig te noemen is. De blunder-tabel wordt er bijgehaald en Lawrence moet een dobbelsteen werpen om het uiteindelijke resultaat te beslissen.

Hij gooit daarbij een één, wat gelijkstaat aan twee stappen weg van de vijand. Niet alleen staat deze eenheid dus NIET in de buurt van de Fransen, maar drie keer zo ver weg!!

IMG_20160206_163856

Het is op dit punt dat de zege slechts een kwestie van enkele goeie zetten weg is. De Britse linkerflank, die ziet dat de situatie onhoudbaar wordt, besluit een heroïsche charge uit te voeren tegen de twee regimenten tegenover hun. Hierbij worden ze echter gedecimeerd, waardoor Sven eindelijk de Fransen kan laten oprukken op de Hannoveriaanse flank onder vuur te nemen. Pieter formeert de aanvalscolonnes van de Garde in linie, om de vuurkracht te verhogen.

12722328_10153924349536796_720315624_oJohan moet even slikken. Zijn soldaten van Hannover kunnen dit moordend spervuur niet meer aan en slaan in paniek op de vlucht. Het Britse regiment van Lawrence, dat eenzaam in een hoekje de slag zat te overschouwen, beslist nogmaals in actie te komen, maar Sven’s linie komt in actie en weet ook dit verzet in de kiem te smoren.

IMG_20160206_170654

De geallieerden onderhandelen over de overgave en moeten uiteindelijk met de staart tussen de benen afdruipen. De dag is voor de Fransen! Vive l’Empereur!!

Waar alle spelers het over eens zijn, is dat dit naar meer smaakt. Naar véél meer. Hoewel het maar een eerste stapje is binnen de grote miniature wargaming-wereld, is iedereen het er over eens dat het een geslaagde dag was; niet in het minst te danken aan Mark van Hunter Wargames!

Wordt vervolgd!

(tekst door Lawrence Deckx)